تاریخ حکومت کمبوجیه
اسم این پادشاه را چنین نوشته اند: در کتیبه بیستون-کبوجیه، در نسخه بابلی همان کتیبه-کمبوزیه، در اسناد مصری-کنبوت و کمبات، هرودوت و دیگر تاریخ نگاران یونان باستان-کامبزوس، ابوریحان بیرونی-قمب سوس و قمبوزس،ابوالفرج بن عربی-قمباسوس بن کوروش.
متاسفانه در تورات، نامی از این پادشاه برده نشده است. در صورتیکه میدانیم تورات، اسامی اکثر پادشاهان ایرانی را صحیح ذکر کرده است. استاد روانشاد حسن پیرنیا (مشیرالدوله) معتقد بود که نام صحیح این پادشاه کبوجیه است که نویسندگان یونانی، آنرا بصورت کامبوزس نوشته اند و اروپاییان او را کامبیز مینامند.
کمبوجیه پسر کوروش بود و نام مادر او را، هرودوت، کاسادان مینویسد. کتزیاس (یکی دیگر از تاریخ نگاران یونان باستان)، نام مادر او را، آمتیس نوشته است. میگویند که کوروش، همسر خود را بسیار دوست داشت و از مرگ او بسیار ناراحت میشود، سپس دستور میدهد که مراسم سوگواری برپا کنند.
واقعه بردیا
کوروش به غیر از کمبوجیه، پسر دیگری داشت بنام بردیا که از کمبوجیه کوچکتر بود و بر حسب انتخاب پدر، حکومت بر ساتراپ نشینهای شمال شرقی کشور شامل، پارت(خراسان)، گرگان، باختر، خوارزم، کرمان و بلخ را بر عهده داشت. نام بردیا را چنین نوشته اند: در کتیبه بیستون-بردیا، در نسخه بابلی همان کتیبه-برزیا، هرودوت و دیگر تاریخ نگاران یونانی-مردیس.
کوروش به فکر حمله به مصر افتاده بود ولی چون مرگ محلتش نداد، پس کمبوجیه این مقصود را برآورد. اما او پیش از حرکت به سمت مصر به سبب وحشتی که از قیام برادرش بردیا برای به چنگ آوردن قدرت فرمانروایی پارس در غیبت خودش را داشت، پنهانی او را کشت. ظاهرا درباریان و مردم هم به بردیا، علاقه خاصی داشتند. البته در مورد کشته شدن بردیا، روایتهای گوناگونی وجود دارد که در تعدادی از آنها در مورد نفرین مادر کمبوجیه به پسرش و گرفتار شدن کمبوجیه به عذابی سخت، سخنانی گفته شده است.
ادامه دارد
منبع: شاهنشاهی هخامنشی- نویسنده: امیر حسین خنجی
زاد روز زرتشت خجسته باد
خداحافظ
عکسهای شهر تاریخی استخر
شهر باستانی استخر
سنگهای تخت جمشید
نام و نسبت زمانی ماههای سال در تقویمهای مختلف
واژه پارسه، تخت جمشید و پرسپولیس
امپراطوری هخامنشی
کتابخانه تخت جمشید
کوروش بزرگ
فونت خط میخی
پادشاهان هخامنشی
تخت جمشید،معجزه هنر پارسیان
[عناوین آرشیوشده]